Social Icons

Kenali Gout

Untuk pengetahuan anda, penyakit gout adalah merupakan penyakit yang biasanya dihidapi oleh lelaki. Walau bagaimanapun, wanita yang sudah melalui putus haid ataupun menopause juga mempunyai risiko untuk mendapat penyakit Gout ini walaupun risiko tersebut  tidaklah sebesar kaum lelaki.
   


     
Apakah faktor yang menyebabkan gout 

Penyakit Gout biasanya berlaku akibat daripada dua faktor iaitu asid urik berlebihan dalam badan dan kedua asid urik yang tidak dibuang secara berkesan dalam badan. Asid urik yang berlebihan akan menyebabkan ia membentuk jarum-jarum kristal pada sendi sendi dan sakit serta ia mungkin juga akan terbentuk pada tempat lain. Akhirnya juga mungkin boleh menyebabkan batu karang dalam buah pinggang.

Faktor Utama yang menyebabkan gout : 
1.    Asid uric berlebihan dalam badan
2.    Asid urik tidak dibuang dengan berkesan dalam badan.

Tanda-tanda penyakit gout menyerang
1.    Sakit sendi yang datang secara tiba-tiba terutamanya pada bahagian ibu jari kaki, lutut dan pergelangan kaki.

2.    Sendi membengkak, kaku serta menjadi panas dan merah secara serta merta bila disentuh dan menyebabkan pesakit menjadi demam.
3.    Benjolan akan timbul dekat sendi serta cuping telinga yang disebabkan oleh timbunan asid urid yang mungkin kelihatan seperti kapur.

Faktor risiko untuk mendapat penyakit gout

  • Jantina - Secara umumnya, lelaki lebih berisiko mendapat Gout pada kadar 90 peratus kes yang dilaporkan.
  • Gaya hidup - Individu yang banyak minum minuman keras terutama bir dikatakan lebih berisiko mendapat gout.
  • Obesiti - Terutama bagi individu yang mempunyai berat badan lebih 66 kilogram daripada berat badan normal.
  • Penyakit, keadaan kesihatan dan ubat - Sesetengah penyakit seperti tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia (paras lemak dan kolesterol yang tinggi) dan arteriosklerosis (penyempitan salur darah) juga boleh menyebabkan Individu yang menjalani pembedahan mendapat sakit tenat secara tiba-tiba dan terlantar lama juga boleh mengalami peningkatan asid urik dalam badannya. Malah, ubat mengawal tekanan darah dan kemoterapi juga dikenal pasti boleh meningkatkan paras asid urik dalam badan pesakit.
  • Genetik - Kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang ada masalah Gout.
  •  Umur -  Gout menyerang pesakit tua tetapi kini banyak kes membabitkan pesakit berumur 30 hingga 50 tahun. Manakala bagi wanita, kebanyakan kes bermula Selepas umur putus haid.
Contoh keadaan kaki dan tangan yang diserang gout